DECIZIA evaluării prealabile a impactului asupra mediului a activității planificate
Urmare solicitării privind efectuarea evaluării prealabile a impactului asupra mediului, pentru activitatea planificată „Colectarea, transportarea și depozitarea temporară a deșeurilor de ambalaje a materialelor plastice din str. Independenței 37, or. Sîngerei”, înregistrată la Agenția de Mediu cu nr. 2971/1-31477 din 23.08.2023, în baza prevederilor Legii nr. 86 din 29.05.2014 privind evaluarea impactului asupra mediului și Ghidului cu privire la executarea procedurilor privind evaluarea impactului asupra mediului, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului nr. 1 din 04.01.2019, Vă comunicăm rezultatele desfășurării procedurii de evaluare prealabilă.
În procesul de efectuare a analizei informației, au fost luate în considerație cele descrise în cererea de evaluare prealabilă, documentele anexate și s-a constatat planificarea realizării lucrărilor de colectare, transportare, sortare (după tip de material și culori), compactarea și presarea deșeurilor de materiale plastice, pe terenul cu n/c 7401505.244, suprafața de 0,5624 ha. Capacitatea maximă de colectare și depozitare a deșeurilor este de circa 1,0 tonă pe săptămînă. Activitatea preconizată se va desfășura într-un depozit existent de tip închis cu S=54 m2 . Terenul este îngrădit (pavat). Colectarea deșeurilor din material plasic se va efectua separat, în containere instalate în locurile special amenajate (56 locații în mun. Bălți și 22 locații în or. Sîngerei). Ulterior, ele vor fi transportate cu ajutorul autospecialei către locul de sortare a plasticului, după care urmează presarea cu utilaj special pentru a minimaliza volumul și reciclarea de compania S.R.L „ABS”.
În rezultat, se constată că, activitatea planificată „Colectarea, transportarea și depozitarea temporară a deșeurilor de ambalaje a materialelor plastice din str. Independenței 37, or. Sîngerei”, nu cade sub incidența Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului și nici sub incidența Legii nr. 851/1996 privind expertiza ecologică.
În acest context, având în vedere cele menționate, folosind lista de control pentru identificarea potențialelor efecte asupra mediului și estimarea gradului semnificativ al acestora, reieșind din caracteristicile și amplasarea proiectului (anexa nr. 4 la la Ghidul cu privire la executarea procedurilor privind evaluarea impactului asupra mediului), precum și necesitatea obținerii deciziei evaluării prealabile a impactului asupra mediului a activității planificate, în baza prevederilor art. 2, 4, 5 și 10 din Legea nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului și Ghidului cu privire la executarea procedurilor privind evaluarea impactului asupra mediului, Agenția de Mediu, în calitate de organ emitent a actelor permisive în domeniul mediului, în limita competențelor funcționale stabilite prin Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției de Mediu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 549/2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr. 210-223, art. 603) și a altor acte normative speciale, care prevăd respectarea și implementarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului în conformitate cu legislația Republicii Moldova, decide că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului, și nu este necesară eliberarea avizului expertizei ecologice pentru activitatea planificată „Colectarea, transportarea și depozitarea temporară a deșeurilor de ambalaje a materialelor plastice din str. Independenței 37, or. Sîngerei”, beneficiar S.R.L. „GELIBERT”.
Decizia evaluării prealabile a impactului asupra mediului a activității planificate „Colectarea transportarea și depozitarea temporară a deșeurilor de ambalaje a materialelor plastice din str. Independenței 37, or. Sîngerei”, va servi drept temei pentru elaborarea și emiterea Certificatului de urbanism pentru proiectare.
Totodată, reieșind din particularitățile specifice ale locului de amplasare a activității planificate, la elaborarea documentației de proiect se vor respecta următoarele condiții:
1. Efectuarea lucrărilor de amenajare a obiectului în strictă corespundere cu prevederile actelor normative în domeniul mediului şi de construcție.
2. Informarea de către autorităţile administraţiei publice locale a populaţiei despre activitatea planificată şi asigurarea procesului participativ la luarea deciziei în etapele de proiectare şi amplasare a obiectului (Temei: art. 3, lit. d) din Legea 1515 din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător).
3. Tăierea vegetației forestiere (la necesitate) se va efectua în baza art. 40 din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător și art. 26 al Legii nr. 239 din 08.11.2007 regnului vegetal.
4. Respectarea prevederilor NCM B.01.05:2019 „Urbanism. Sistematizarea și amenajarea localităților urbane și rurale”.
5. Respectarea prevederilor NCM E 04.02-2014: Protecţie contra zgomot.
6. Evacuarea apelor uzate în rețelele de canalizare/emisarele de apă cu respectarea valorilor-limită de încărcare cu poluanți, în conformitate cu prevederile din Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare și/sau în emisare pentru localitățile urbane și rurale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 950/2013.
7. Prevederea soluțiilor de proiect referitor la canalizarea pluvială, epurarea apelor meteorice, volumul calculat al scurgerilor de pe teritoriul obiectului în conformitate cu documentul normativ NCM G.03.02:2015 Rețele și instalații exterioare de canalizare.
8. Deţinerea autorizaţiei de mediu pentru gestionarea deșeurilor, conform prevederilor art. 25 din Legea nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile.
9. Respectarea prevederilor art. 3, art. 4, art. 11, art. 13 alin. (6), art. 18, din Legea nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile.
10. Respectarea prevederilor HG nr. 99/2018 pentru aprobarea Listei deșeurilor.
11. Respectarea prevederilor HG nr. 501/2018 pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la ținerea evidenței și transmiterea datelor și informațiilor despre deșeuri și gestionarea acestora.
Iniţiatorul, S.R.L „GELIBERT”, în termen de 3 zile, va afișa obligatoriu Decizia evaluării prealabile a impactului asupra mediului a activității planificate la sediu, alte locuri de interes public din raza localității și o va publica pe pagina web oficială sau pe o altă pagină/adresă web oficială contractată.
Autoritatea administraţiei publice locale, pe al cărui teritoriu se va desfăşura activitatea planificată, va publica în termen de 3 zile anunţul anexat, pe propria pagină web oficială şi îl va afişa la sediul propriu şi alte locuri de interes public din raza localităţii. În cazul în care activitatea planificată suferă modificare/extindere, în mod obligatoriu se va notifica în scris Agenția de Mediu despre orice schimbare a aspectelor tehnice ale proiectului considerate necesare, sau extinderea acestuia, şi/sau despre modificări de altă natură, care prin evoluţia lor au schimbat aspectele fizice în amplasament și au apărut după emiterea deciziei, și/sau anterior emiterii autorizației de construire.
Notificarea se elaborează în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 18 la Ghidul din 04.01.2019 şi se transmite în termen de 10 zile autorităţii competente, care a emis ultimul act din procedura de evaluare a impactului asupra mediului, în scopul revizuirii (reconsiderării) noilor aspecte şi transmiterii unui nou punct de vedere. La fel, dacă iniţiatorul renunţă la realizarea proiectului se va informa în scris autoritatea competentă emitentă despre acest fapt.
Prezenta decizie face obiectul procedurii de contencios administrativ. Exercitarea căilor de atac poate fi efectuată în ordinea procedurală de contestare a actelor administrative stabilită în Codul administrativ al Republicii Moldova nr. 116 din 19.07.2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2018, nr. 309-320).